Bättre lag bidrar till att fler får jobb!

Nu ska Finsam-lagen som styr förbunden ses över, och då får samordningsförbunden vara med och ge råd. Målet är att ge människor bättre stöd på vägen mot eget arbete.

– Vi är så tacksamma över den här möjligheten, säger Fredrik Lundén, ordförande för NNS, Nationella nätverket för Samordningsförbund (NNS).

Samordningsförbunden i landet har stor erfarenhet av att driva projekt som hjälper människor på vägen mot arbete. Samordningsförbundet Huddinge Botkyrka Salem finansierar för tillfället fem individinriktade insatser vars syfte är att hjälpa människor närma sig arbete eller studier.

Samordningsförbunden har som mål att samordna det stöd som medlemmarna Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, regioner och kommuner kan ge för att hjälpa människor på vägen mot arbete. Nu vill regeringen alltså stärka denna samordning.

Ett första steg på vägen är att se över lagstiftningen som styr samarbetet, Finsam-lagen. Socialdepartementet har därför gett Försäkringskassan uppdrag att analysera behovet av förändringar i lagen, i dialog med NNS och samordningsförbunden.

– Nu tar vi ytterligare ett steg mot att förbättra denna samordning för att fler ska hjälpas till egen makt, eget arbete och en egen försörjning, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Samlad analys av aktuella frågor angående Finsam-lagen och samordningsförbunden

Nationellt nätverk för Samordningsförbund (NNS)

Föreningen NNS är en intresseorganisation för samordningsförbund. Föreningens ändamål är att vara språkrör för samt, i nätverksform, stödja och bidra till utveckling av samordningsförbunden.

NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.